Soft skills за IT хора – уъркшопи

Често сме чували израза „IT хората са странни птици и не е лесно да общуваш с тях“. За нас не е така, защото смятаме, че за всеки човек си има пътека, подход да стигнеш до него. Дългогодишният ни опит в IT среда ни казва същото. Първата обратна връзка за Хари в корпоративна среда беше, че е „едно много свито момче“ или с други думи типичен junior програмист 🙂 До момента, в който в същата корпоративна среда самият той, години след това, даваше съвети на други как да общуват и постъпват в различни ситуации.

Докато програмистът си говори с компютъра – всичко е ОК. Проблемите започват да пристигат в момента, в който този човек, до скоро решаващ само технически проблеми, се сблъска с изцяло човешки такива. Събужда се една сутрин с цял екип под ръка, чакащ от него да знае всичко за това как се води екип, как се защитават „издънките“ му или се представят идеи пред клиента, как да се справя със ситуация, в която сроковете те притискат, а хората в екипа са крайно недостатъчно. Примерите са много. Решенията също.

Част от тези решения всъщност лежат в основата на познаването и практиката на редица умения като: разпознаване на голямата картинка на проблема и частите в нея, в комуникацията с хора и правилното даване на обратна връзка, в така належащото умение да изслушваш активно отсрещната страна, в умелото използване на различните гледни точки в екипа, в изграждането на среда на доверие и сплотеност.

През последните 5 години фокусът ни беше основно върху развитието на хората в IT компания – отговаряхме за този процес при около 300 човека и 50 екипа. Провеждахме обучения, разрешавахме конкретни казуси, предлагахме готови подходи. Изграждахме процеси, които да оптимизират ефективността и мотивацията на хората – балансирайки между техните лични интереси и корпоративните цели.

Опитът ни в обученията се разшири, влизайки и в академичните среди, където провеждахме обучения и учебни програми в университети и училища, в специалности информатика и математика.

Точка 2 се създаде, за да може нашият опит да достигне до повече хора. Ние се чувстваме „на ти“ с IT хората, защото, освен че част от нас сме такива, ежедневно общуваме с тях 🙂 Познаваме проблемите, които постоянно възникват и имаме решения за тях. На база на това, създадохме гъвкава програма от уъркшопи (Пътят на героя), в която проблемите могат да се преживеят, а решенията – приложат на място.

В момента са отворени два от тези уъркшопа и тече ранно записване. Темите са изграждане на ефективни екипи и даване и получаване на обратна връзка.

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *